Γεμιστή Γαλοπούλα Με Αποξηραμένα Φρούτα
Εκτέλεση:
Για την Γέμιση.
Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ξεκινάμε να σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον κιμά σε δυνατή φωτιά, για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με κρασί ή κονιάκ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μήλα και τα μπαχαρικά μας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ( σε χαμηλή φωτιά) και να μελώσουν όλα μαζί.
Όταν δούμε πως η γέμιση είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και ξεκινάμε να γεμίζουμε τη γαλοπούλα.
Για την Γαλοπούλα:
Η γαλοπούλα μας πρέπει να είναι χωρίς το λαιμό της και τις άκρες από τις φτερούγες της.
Η σωστή προετοιμασία της γαλοπούλας βασίζεται στην αφαίρεση του λίπους από την κοιλιά της και ειδικότερα στο άνοιγμά της.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λίπος μπορείτε με το χέρι σας.
Ξεκινήστε να αλείψετε εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από το βούτυρο, τα μπαχαρικά μας και το ξύσμα πορτοκαλιού για να πάρει μια πρώτη γεύση και να ψηθεί η γαλοπούλα σας χωρίς να στεγνώσει.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε την κοιλιά με τη γέμιση που ετοιμάσαμε με ένα κουτάλι για να ψηθεί μαζί με την γαλοπούλα.
Δένουμε τη γαλοπούλα σωστά, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να μην μας ανοίξει και χάσει τους χυμούς της.
Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και ξεκινάμε να την ψήνουμε για 45’ περίπου μέχρι να πάρει χρώμα, στους 220 ºC με 210 ºC ανάλογα το φούρνο.
Μετά από 45’, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150 ºC και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 ώρες περίπου. Λίγο πριν τη βγάλουμε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει η πέτσα χρώμα και να νοστιμίσει.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε για λίγο έξω από το φούρνο και σερβίρουμε! Μια καλή πρόταση για να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα μας είναι το ρύζι ή πατάτες φούρνου.
Έτοιμη για φάγωμα !!!!
Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά από το House of Deli
Κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά την τιμητική τους την έχουν η γαλοπούλα, το χοιρινό και τα χριστουγεννιάτικα συνοδευτικά. Σας παρουσιάζουμε μια νόστιμη και σπιτική Χριστουγεννιάτικη συνταγή για γαλοπούλα με αποξηραμένα φρούτα. Αυτή η γαλοπούλα θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα καταπλήξει τους καλεσμένους σας
Χρόνος προετοιμασίας: 35 Λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 270 Λεπτά
Συνολικός χρόνος: 305 Λεπτά
Μερίδα(ες): 6-8
Συστατικά:
- 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
- 700 γρ. κιμά
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 200 γρ. ζωμό από κοτόπουλο
- 50γρ. νιφάδες κρεμμυδιού
- 1 ποτήρι λευκό κρασί ή κονιάκ
- 50 γρ. μαύρες σταφίδες
- 50 γρ. ξανθές σταφίδες
- 50 γρ. cranberries ( προαιρετικά )
- Μισό κιλό νεροκάστανα
- 50 γρ. σοταρισμένο ελαφρώς κουκουνάρι
- 2 μήλα
- 1 ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 γρ. καρύδια
- Αλάτι ροζ
- Πιπέρι μίξ
- Θυμάρι
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ
Θερμίδες: 189
Υδατάνθρακες: 9,2
Λιπαρά: 0.9
Ίνες: 1.6
Προϊόντα στο κατάστημά μας σε αυτή τη συνταγή
Εικόνα | Όνομα | Τιμή | Αγοραστε |
---|