coffee roaster greece2

Το Καβούρδισμα του Καφέ

Ο καφές είναι σίγουρα ένα ρόφημα το οποίο συνοδεύει πολύ κόσμο στην καθημερινότητα του. Σε όποια χώρα και αν παράγεται όμως είναι απαραίτητο να περάσει από πολλές διεργασίες ώστε να φτάσει στο ποτήρι μας.
Ο καρπός του καφέ πριν υποστεί την επεξεργασία του είναι πρακτικά άγευστος. Πως καταλήγει όμως ένας άγευστος κόκκος σε κάτι τόσο μοναδικό. Το αποτέλεσμα το οποίο γεύεται κάποιος σε ένα ποτήρι καφέ εξαρτάται από τη ποικιλία και τη γεωγραφική τοποθεσία που καλλιεργήθηκε, τις συνθήκες στις οποίες διατηρήθηκε μετά την συγκομιδή του, το καβούρδισμα του αλλά και η τελική μέθοδος διήθησης που παράγει το ρόφημα πια, του καφέ.

Το καβούρδισμα είναι δίχως άλλο η διαδικασία που χαρίζει στον καφέ το τελικό του “χαρακτήρα” και γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική. Τι συμβαίνει όμως στους κόκκους κατα τη διάρκεια του καβουρδίσματος; Ο καφές αυξάνεται σε μέγεθος λόγω της θερμότητας και χάνει μεγάλη ποσότητα του νερού που περιέχει. Αλλάζει χρώμα και από άσπρο ή πράσινο αλλάζει σταδιακά σε καφέ και ύστερα σε μαύρο ανάλογα τη διάρκεια του καβουρδίσματος, ενώ η διάρκεια του καβουρδίσματος έχει άμεση σχέση με το πόσο έντονη θα είναι η γεύση του τελικού αποτελέσματος. Τέλος η θερμότητα απελευθερώνει χημικές ενώσεις στο εσωτερικό το κάθε κόκκου και έτσι “αναδύεται” η γεύση του.

Τα αρώματα που παράγονται από μια μηχανή καβουρδίσματος μπορεί είναι μεθυστικά για τους λάτρεις του καφέ και παρότι τώρα πια υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται το καβούρδισμα στο σπίτι, η διαδικασία δεν είναι για όλους. Για να πετύχετε ένα οικονομικότερο αλλά ταυτόχρονα ποιοτικό αποτέλεσμα η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά καβουρδισμένων κόκκων και η άλεση τους στο σπίτι πριν να φτιάξετε τον καφέ. Έτσι θα έχετε την μοναδική εμπειρία του φρεσκο-αλεσμένου καφέ κάθε μέρα.
Στο καφεκοπτείο 1000 + 1 γεύσεις στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων εισάγουμε μόνο κόκκους υψηλής ποιότητας. Κυρίως όμως χάρη στη γνώση μας στο αντικείμενο αλλά και στο μεράκι μας κατασκευάζουμε εκλεκτά χαρμάνια Ελληνικού καφέ αλλά και μεγάλη ποικιλία μονοποικιλιακων και αρωματικών καφέδων ώστε να μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτά ροφήματα εσπρέσο και φίλτρου.